Hírlevél feliratkozás

Ha semmiről nem szeretne lemaradni... Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Szarvasgomba Vadászat 2016 Szilvásvárad | Lovas Étterem

“A szarvasgomba éppen
nem határozott szerelemgerjesztő,
de bizonyos alkalmakkor
a nőket gyengédebbé és
a férfiakat szeretetreméltóbbá teheti.”

Brillat-Savarin

1997-ben fertőződtem meg a szarvasgomba titokzatos világának szeretetével és vadvágyat érezve kezdtem el kutatni múltját és jelenét a hazai gasztronómiában. Az előzőre, mármint a múltra vonatkozóan, találtam is számos leírást, útmutatást, mivel a II. Világháború előtt még a polgári konyhákban is fellelhető volt e nemes gumó, de a későbbi időszakra vonatkozóan se híre, se hamva nem volt, még csak utalási szinten sem. Többmás remek dologgal együtt a „rántotthúskommunizmus” áldozatává vált.Frown

Ezért is örültem, mikor Berecz Béla barátom egy vidám őszi napon megkeresett, hogy nem volna-e kedvem részt venni egy különleges kezdeményezésben, miszerint sok kedves és érdeklődő embernek kellene szarvasgombás ételeket készíteni, és otthont adni a rendezvénynek. Béla barátom, aki egyébiránt a Magyar Szarvasgombász Szövetség első elnöke, nagyon megtisztelt ezzel a felkéréssel, melyet természetesen azonnal el is fogadtam. Így esett, hogy jeget törtünk ebben az évben, és nagy példaképemmel Kalla Kálmánnal – persze mint csak kuktaként – elkészítettük első komoly szarvasgombás menüsorunkat, főszerepben a tepsivel préselt szilvásváradi pisztránggal Smile - de erről majd később…

Kálmántól sokat tanulva, elindult bennem és Kollégáimban, Nyéki Csabában, majd későbbiekben Ruprecht László barátomban, egy olyan szeretet és tisztelet a szarvasgomba iránt, mely még ma is meghatározza mindennapjainkat. Sajnos Csaba barátunk – idő előtti menybéli új állása miatt, már csak odafentről szemléli munkánkat.

Később Ruprecht Séffel perigordi, illetve burgundiai kalandozásaink során, további érdekes technikákat lestünk el Monsieur Barnabet híres Auxeri konyhájában illetve a francia szarvasgomba fővárosban a Sorges-i Alberge de la Truffe-ban. Itteni nagy kedvencem volt a hájas tésztában sült libamáj, egy egész francia szarvasgombával egybe sütve, amit kizárólag a vendég asztalánál vágtunk fel, mely leírhatatlan illatbombát szabadított fel és mindig nagy sikere volt az 500 km-t ide zarándokló kényes, párizsi nép számára is Smile.

1997-től, mint egy hagyományt teremtve, minden év október első felében – mikor is a Bükki szarvasgombák a legszebb arcukat mutatják – szarvasgomba-vadászatra, kutyás versenyre és gálavacsorára várjuk, hazánk szarvasgombára kíváncsi és kifinomult ízlésű „gasztroutazóit”, hogy megmutassuk ezen, a még előttünk álló hosszú úton, hol tartunk és milyen irányt képzeltünk el saját magunk és kedvelő táborunk számára Smile.

Jó hír, hogy a tevékenységünk híre, már jóval átlépte hazánk határait és sokan látogatnak el hozzánk, célirányosan Franciaországból, Hollandiából, Szlovákiából, Romániából, Olaszországból, Szlovéniából és a „közeli” Smile Kínából.

Kiváló partnerekre találtam az Egri Reform Séfklub és a Stílusos Vidéki Éttermiség séfjei között, akiket szintén megérintett a szarvasgomba szele és ételeinket rendezvényeinken immár közös erővel készítjük.

Gál Gábor

Vendéglősmester

Lovas Étterem, Szilvásvárad


XIX. Szarvasgomba-vadászat Szilvásváradon
a Szalajka-völgyben 2016. október 8.

Nagy örömmel tájékoztatom, hogy idén október 8-án, immár 19. alkalommal kerül megrendezésre Szilvásváradon a hagyományos Szarvasgomba-vadászat és Gasztro Élmény Nap.

A Lovas Étterem számos gasztronómiai eseménynek, rendezvénynek adott helyet az elmúlt két évtizedben, Vendégeink nagy örömére és megelégedésére, melynek idén a Lovas Stadion beruházása és ezzel együtt az étterem lebontása vet véget.
Az idei évi rendezvényünkkel tisztelgünk a Lovas Étterem közel 20 éves gasztronómiai munkássága előtt, hiszen utolsó alkalommal adhat helyet hagyományőrző rendezvényének. Ennek a 20 éves korszaknak méltó befejezéséül szolgálhat a 19. alkalommal megrendezésre kerülő Szarvasgomba-vadászat!

A lentiekben küldöm a programtervezetet:

Tervezett Programok:
Falusi reggelire várjuk Vendégeinket a Lovas Étteremben– természetesen szarvasgombával
Mustkóstoló és pálinkabár
Kereső Kutyák Országos Versenye
Éles vadászat a Bükk lankáin
A Lipicai Ménes megtekintése
Rozépárbaj az „Egri Csillagokkal”
(Ostoros Bor, Tóth Ferenc Borászata,
Juhász Testvérek Pincészete, Gál Tibor, Petrény Pincészet)
A kutyás verseny eredményhirdetése
Gálavacsora az "Egri Csillagokkal" és szarvasgombás étkekkel

Egésznapos kiegészítő programok és helyi kézműves termékek vására:
Szarvasgomba
Szarvasgombás termékek, csokoládék
Házi sajtok: kecske-, juh- és tehéntejből
Bükki mézek, Gyógynövények

A hagyományőrző rendezvény hivatalos weboldala: http://www.szarvasgombavadaszat.hu/

Megtisztelő jelentkezését az alábbi e-mail címre várjuk: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. név, telefonszám, résztvevők számának megadásával!
A jelentkezéstől számított 8 napon belül a teljes részvételi díj 50%-át szükséges befizetni!

Részvételi díj: 20.000 Ft / fő, mely tartalmazza az egésznapos programokat, a fent említett éttermi szolgáltatásokat, mint a falusi reggeli, mustkóstoló, pálinkabár, rozépárbaj és a gálavacsorát kóstoló borokkal

Vendégeinket kizárólag előre bejelentkezés alapján tudjuk fogadni!

Kutyások figyelem!

A versenyre bejelentkezni, illetve a versenyről pontosabb információkat Vasteleky Einbeck Pétertől kaphatnak. Telefonszám: 70/3-777-222, e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

Ízelítőül a korábbi rendezvény gálavacsorájának menüjéből...

Hideg szarvasgombás harcsakrém, csicsóka salátával és lencse pudinggal
Hernyák Pincészet - Zöld Veltelini  '12
Bolyki Pincészet - Sauvignon Blanc '11

Enyhén füstölt kacsamáj roston, mángoldos rizottón, szarvasgomba forgáccsal
Demeter Pincészet - Egri Csillag '12
Szent Tamás Pincészet - Nyulászó '11

Tanyasi csirke, szarvasgombás vajjal, kétféle kelkáposztával
Jásdi Pince - Siralomvágó Olaszrizling '09
Vámos Attila - Egri Leányka '08

Szarvasgombás birsalma sorbet

Mangalica tarja szarvasgombás debrecenivel, szarvasgombás „burgonyafőzelékkel”
Simon Pincészet - SimoNoir '11
St. Andrea Pincészet - Pinot Noir '11

Őzcomb, szarvasgombás borjúbrizzel, sütőtökös pitével
Gere Attila - Syrah '09
Vincze Béla - Cabernet Franc '09

Rákóczi túrós pohárkrém, szarvasgombával
Orosz Gábor - Kései Sárgamuskotály '09

Öblítésnek egy kis idei... :-)
Tarjányi Pincészet - Brill '13

 

Tekintse meg képgalériánkat korábbi rendezvényeink kapcsán!

 

“A szarvasgomba éppen

nem határozott szerelemgerjesztő,
de bizonyos alkalmakkor
a nőket gyengédebbé és
a férfiakat szeretetreméltóbbá teheti.”

Brillat-Savarin